nieuws

Brochure: online mediawijsheid voor kinderen – en hun ouders

We beseffen nauwelijks welke gegevens er online van ons worden verzameld, maar kinderen lijken zich nog minder bewust van hun digitale voetafdruk. Hoe breng je je kind een besef van online privacy bij? Daarover verscheen vandaag een handige brochure.

Hoeveel zijn kinderen bezig met hun online identiteit? Beseffen ze dat wat ze in een tweet zetten, in feite de hele wereld rondgetoeterd wordt, en hoe maak je ze daar bewust van? Wat verzamelen die onder jongeren zo populaire gratis apps aan informatie?

Mijnkindonline.nl, zusterorganisatie van Platformdeelnemer Ouders Online, stelde samen met Digibewust en Kennisnet een brochure samen waarin op toegankelijke wijze de belangrijkste aandachtspunten staan uitgelegd als het gaat om verstandig internetgebruik door jongeren.

Dat houdt niet op bij het weigeren van vreemde vriendschapsverzoeken en een verstandig gebruik van de webcam, maar vereist een bewustwording van jongeren over wat er achter de schermen wordt verzameld over hun acties op dat scherm.

De brochure bevat handzame tips die ouders in de praktijk helpen samen met hun kind afspraken te maken over een veilig en privacybewust gebruik van internet, social media en  apps. Enkele voorbeelden: “Google samen eens op de naam van je kind. Welke informatie is er te vinden? Welke gevolgen kan dit hebben, bijvoorbeeld voor het zoeken naar een baantje?” of “Waarschuw je kind dat door tags of door de instellingen van anderen bepaalde comments en posts alsnog zichtbaar kunnen worden voor veel meer mensen dan hij of zij misschien zelf had bedoeld.” En: “Maak samen met je kind een profiel aan op Facebook of Twitter. Bedenk samen met je kind wie foto’s en berichten mogen bekijken.”

Ook voor kinderen zelf en leerkrachten staan de belangrijkste Do’s en Don’ts op een rijtje. Tenslotte worden de wettelijke eisen die gelden voor de bescherming van online privacy, in begrijpelijke taal op een rijtje gezet.

De brochure is gratis te downloaden van mijnkindonline.nl.