nieuws

eCall vertelt waar u bent, voor uw bestwil

De kilometerheffing werd mede vanwege privacybezwaren voorlopig naar de ijskast verbannen, maar het spionagekastje krijgt een Brussels staartje onder het mom van verkeersveiligheid.

Brussel wil zo snel mogelijk in elke Europese auto het eCall-systeem installeren. Dit stuurt bij een verkeersongeluk automatisch een signaal naar het alarmnummr 112 met daarin de exacte locatie van de auto.
Het systeem werkt via GPS (satellietverbinding) en verschilt daarin in wezen niet van het kilometerheffingskastje. De Europese Commissie stelt dat met de maatregel per jaar 2.500 verkeersdoden in de EU worden voorkomen. Ook zouden de ongeval- en filekosten met 26 miljard euro dalen.

EU-landen, mobiele telefoondiensten en autofabrikanten en andere organisaties hebben al sinds 2004 de mogelijkheid een verklaring te ondertekenen waarin staat dat men bereid is het systeem in te voeren. Nederland tekende al, in november 2007. Een handvol lidstaten steunt het plan nog niet; Groot-Brittanniƫ is vooralsnog niet overtuigd van de financiƫle voordelen van het systeem en ook Frankrijk, Ierland en Polen hebben hun handtekening nog niet gezet.

Zoals gewoonlijk is de vraag wie toegang krijgt tot de gegevens. Het informatieportaal van de Europese Commissie verzekert dat eCall in normale modus op slaapstand staat en slechts wordt geactiveerd in het geval van een noodsituatie.

Het eCall systeem heeft echter wel alle mogelijkheden in huis voor het monitoren van de autogebruiker. Zoals het geval is bij het kilometerheffingskastje, maakt het systeem het mogelijk na te gaan hoe hard het voertuig rijdt, waar de auto zich bevindt en welke route is afgelegd.
Behalve de krabbel van Minister Ter Horst, die in 2007 de EU-overeenkomst tekende, prijkt (veelzeggend?) ook de handtekening van Pim Miltenburg, toenmalig directeur Politie bij het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onder het document (PDF).

Er vond in Europees verband al eerder onderzoek naar de elektronische identificatie van voertuigen om onder meer te gebruiken bij tolheffingen, toegangscontrole, verkeersovertredingen en de strijd tegen autodiefstal.

Oorspronkelijk was het de bedoeling het systeem vanaf 2009 in alle auto’s verplicht te laten installeren, maar vanwege de niet-meewerkende lidstaten is het project vertraagd. De nieuwe Eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes lijkt er vaart achter te willen zetten en wist dit jaar 8 nieuwe lidstaten over de streep te trekken.

Zie ook de instructievideo van de Europese Commissie.