aankondiging

Zembla over de informatiehonger van zorgverzekeraars

Het onderzoeksjournalistieke documentaireprogramma Zembla wijdt op 17 april een uitzending aan de jacht op medische gegevens. Een belangrijke onderzoeksvraag in de uitzending is: “Waarom willen verzekeraars zoveel van ons weten?”

De uitzending zal ingaan op de ‘exclusieve sturingsmacht’ in de zorg, die zorgverzekeraars opbouwen via hun contracteerbeleid met zorgverleners. Dit contracteerbeleid kenmerkt zich door eenzijdigheid. Voor zorgprofessionals is er geen andere keus dan te ‘tekenen bij het kruisje’ en zich te schikken naar het door verzekeraars opgelegde beleid. Hierbij wordt zorgverleners verplicht om structureel gedetailleerde diagnose-informatie van hun patiënten te verstrekken.

Daarbij stelt Zembla de vraag: weten we eigenlijk nog wel waar onze medische gegevens zich bevinden, op welke wijze deze kunnen worden gekoppeld aan gegevens in andere systemen en door wie deze informatie kan worden gebruikt?

Deze Zembla uitzending gaat over een beslissend spanningsveld in de zorg: de opbouw van exclusieve, uitsluitende informatiemacht in de zorg ten koste van privacy, beroepsgeheim en vertrouwelijkheid bij medische zorgverlening. Een ontwikkeling waartegen Platformdeelnemers Stichting KDVP en DeVrijePsych de afgelopen jaren een juridische strijd hebben geleverd. Voorzitter van Stichting KDVP, Ab van Eldijk, is voor de uitzending geïnterviewd.

Zembla – De jacht op medische gegevens
17 april, 20:50 uur op Nederland 2