aankondiging

Een strafblad heb je zo, zonder het zelf te weten

De Stichting Bescherming Burgerrechten organiseert op 6 november een debat tussen Amsterdamse rechters, officieren van Justitie en advocaten over de ZSM-werkwijze.

Veelvoorkomende criminaliteit daadkrachtig, snel en betekenisvol aanpakken, dat is het doel van ZSM, de zo snel mogelijke en zo samenlevingsgerichte mogelijke procedure in het strafrecht. Er hoeft geen rechter en zelfs geen advocaat aan te pas te komen. Boetes worden snel geïnd en taakstraffen snel uitgevoerd en daarmee lijkt de zaak afgedaan.

Maar is dat ook zo voor degene die betaalt? Vaak heeft hij of zij dan een strafblad zonder dat te weten. Rechters, advocaten, maar ook officieren van Justitie stellen zelf vraagtekens bij deze gang van zaken. Wat is de winst van ZSM, maar ook: wat zijn de schaduwkanten? Gaat snelheid niet ten koste van rechtswaarborgen?

Professionals die de praktijk van alledag kennen gaan met elkaar in discussie. Officieren advocaten en rechters die zelf dag in dag uit met de praktijk van het strafrecht bezig zijn, discussiëren in het openbaar.

De Stichting Bescherming Burgerrechten organiseert deze avond in de Rode Hoed in samenwerking met het Amsterdamse Openbaar Ministerie, de rechtbank en de balie. Deze avond wordt geleid door Clairy Polak.